1/4/2023

William Boeva: “De sleutel om elkaar te begrijpen is naar elkaar luisteren en vragen stellen.”

William benadrukt de noodzaak van meer inclusie en luisteren in de maatschappij. Daar hebben we bij 'We Are All Ears' wel oor naar.

William Boeva is een Belgische stand-upcomedian en heeft zoals hij zelf zegt ‘een unieke kijk’ op het leven. Zijn humor gaat vaak over inclusie, diversiteit, en de dagelijkse uitdagingen van het leven met een beperking.
Hij heeft me verteld over de dagelijkse strijd die hij moet voeren in onze maatschappij, waarom we af en toe wat beter en meer naar elkaar zouden moeten luisteren.

Hij is fan van We Are All Ears en één van onze bekende supporters sinds het begin.

De ontmoeting.

Afgelopen december nam ik een aflevering op over dwangstoornissen voor m’n Radio 2 podcast ‘Alles Goed’. De ervaringsdeskundige die te gast was, was William Boeva. Ik heb soms podcasts waar we ruim over tijd gaan omdat het gesprek gewoon zéér boeiend is. Die met William was er zo één. Maar het was in de babbel ná de podcast dat William iets zei dat me heel erg raakte.

Hij sprak over het gevoel door z’n beperking vaak onzichtbaar te zijn: “ik word vaak over het hoofd gezien, letterlijk én figuurlijk.” Het bleef in m’n hoofd hangen op weg naar huis. Ik dacht: “Dit moet gehoord worden.”

De dag nadien belde ik hem op, en vertelde hem over ‘We Are All Ears’. Hoe we mensen meer naar elkaar willen doen luisteren, in onze praatcultuur.
Hij was fan.

De strijd.

William vertelde me dat hij zich wel een niet verbonden voelde met anderen, met de maatschappij. Door onbegrip over zijn beperking. Door de voortdurende druk om zich meer te moeten bewijzen dan anderen. De maatschappij zou zich moeten aanpassen aan mensen met een beperking, in plaats van andersom.

Hij voert een persoonlijke strijd voor meer inclusie in de maatschappij, voor meer zichtbaarheid van mensen met een beperking in de samenleving en vooral in de media.

Verborgen kansen.

Voor William is luisteren is de sleutel tot vooruitgang en dieper begrip. Door echt naar elkaar te luisteren, stellen we ons open om een andere mening te leren kennen. Maar dan moeten we wel écht luisteren en niet direct je gesprekspartner van antwoord willen dienen. Zo leren we nieuwe perspectieven kennen en waarderen. Op die manier kunnen we leren van elkaar en samen ook groeien.

"Door echt naar elkaar te luisteren, stellen we ons open om een andere mening te leren kennen."

Hij ijvert om de opportuniteiten te ontdekken, de mogelijkheden te zien wanneer het gaat over mensen met een beperking. Zo worden er bij de FBI blinde mensen ingezet bij het verhoren van criminelen omdat ze door hun beperking het uitzonderlijke vermogen ontwikkeld hebben om nuances in gesprekken te onderscheiden. Fantastisch toch!

Dit benadrukt het potentieel dat ontstaat wanneer we de tijd nemen om echt te luisteren naar elkaar.

These are my people.

“Mensen met een beperking zijn niet sexy”, zegt William. “Waarom hebben wij niet onze eigen ‘pride parade’ door Antwerpen. Ik wil ook wel eens op zo een camion staan”, hoor ik hem nog zeggen.

Er is een behoefte aan meer verbinding binnen deze groep en voorbeeldfiguren die inspireren. William Boeva had zelf niet zo’n rolmodel, wat zijn relatie met zijn eigen beperking beïnvloedde. Tot ontkenning van zijn beperking toe. Er moet meer trots zijn: “These people are my people!”

Net zoals anderen, willen mensen met een beperking zich vertegenwoordigd en gehoord voelen. En daar willen we met onze beweging We Are All Ears een lans voor breken.


William, we zijn blij dat je in ons team zit!

Meest recente

verbonden verhalen.

Bekijk alle verhalen